تنگه شیرز دره ای است که در میان دو کوه شگفت انگیز قرار گرفته است. این تنگه را از حیث سورفولوژی و ریخت‌شناسی، می توان از بدایع اقلیم کوهدشت به‌شمار آورد. وجود سایت های غنی دوره های سنگ (عصر حجر) در این تنگه، موجب شده تا سازمان میراث فرهنگی، در طرح جامع گردشگری استان لرستان، توجه ویژه ای به این منطقه، داشته باشد. ثبت جهانی ژئو پارک دره شیرز لرستان، دریچه و نقطه آغازی برای سرمایه گذاری و به دنبال آن ورود گردشگران به استان است.

تنگه شیرز کوهدشت

دو سمت دره، دیواره‌هایی با ارتفاع ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر وجود دارد و شیب آنها به اینصورت است که در نزدیکی روستای گدارگه ارتفاعی کمتر از ده متر دارند و در انتهای دره، به اوج خود می رسد. این تنگه را می توان دیار دره های رویایی نامید.

از ابتدا تا انتهای این دره، چند غار پیش‌ از تاریخ وجود دارد که قدمت این غارها هم بر اساس بررسی‌های اولیه صورت گرفته، به ۲۰ هزار سال پیش‌ برمی‌گردد.

تنگه شیرز، از کوه های مرتفع و دره های نسبتا عمیق تشکیل شده و از نظر اقلیمی، در فصل پاییز و زمستان، سرد و کوهستانی، و در فصل تابستان، معتدل است. این منطقه طبیعتی زیبا و چشمه های جاری با آب فراوان، صخره‌های تند و تیز و میوه‌های وحشی دارد. فرسایش سنگها و کوه‌ها چهره خاصی به این دره داده است.

تنگه شیرز چند کیلومتر طول دارد و رود کوچکی از بین آن عبور می کند. این رود در مسیر خود آبشارهای زیبایی را پدید آورده و در دهانه ورودی تنگه، به رودخانه خروشان سیمره میپیوندد.  رودخانه سیمره شاخه اصلی کرخه است.

پوشش گیاهی تنگه شیرز

پوشش گیاهی و جنگلی خوبی در این تنگه وجود دارد و طبیعتاً از پوشش جانوری خوبی نیز برخوردار است. جنگل‌های بلوط و درخت های کوهی میوه از جمله انگور، انجیر و گلابی در این منطقه وجود دارد.

تنگه شیرز کجاست

تنگه شیرز در ۵۰ کیلومتری شمال شرق شهر کوهدشت و در نقطه تلاقی سه استان کرمانشاه، ایلام و لرستان، در بخش زردلان و منطقه ای به نام اولادقباد، کنار رود خروشان سیمره، در استان لرستان واقع شده‌است. این تنگه از روستای گدارگه تا کناره رود سیمره با جهت جنوب شرقی – شمال غربی کشیده شده است.