کلیسای جامع وانک یا آمنا پرکیچ از کلیساهای تاریخی ارمنیان اصفهان می‌باشد. این کلیسا در زمان شاه عباس دوم و برج ناقوس روبروی در اصلی كليسا، در زمان شاه سلطان حسين ساخته شده است. این کلیسا از حیث طلاکاری و تذهیب در میان کلیساهای ارمنیان منحصر به فرد است.

کلیسای وانک اصفهان

تاریخچه کلیسای وانک

در جریان جنگهای صفویان با عثمانیان ارامنه زیادی از قلمروعثمانی به ایران آورده شدند. شاه عباس هنگام بازگشت به ایران، تمامی منازل، مزارع، دام‌ها و سایر متعلقات آن‌ها را از بین برد و به آتش کشید تا از سرعت سپاهیان عثمانی در تعقیب کردن آن‌ها بکاهد. وی به همراه سپاهیانش، ارامنه را تا منطقه‌ جلفا در اصفهان همراهی کرد. آنها از بدو ورود شروع به ساختن محل زندگی کردند و در وهلهٔ اول کلیساها را بنا کردند.

معماری و ویژگیهای کلیسای وانک

برخلاف سایر کلیساها که به شیوه معماری ارمنی ساخته میشوند، این کلیسا به شیوه معماری ایرانی ساخته شده است. گنبد کلیساهای کهن ارمنی مخروطی شکل است، ولی گنبد کلیسای وانک شبیه گنبد مساجد ایرانی عصر صفوی ساخته شده است. مصالح بکار رفته در ساختمان این بنا آجر و خشت است و تمامی دیوارها، قوس ها، طاق نماها، طوق گنبد، ساق گنبد و کلیه زوایای داخل کلیسا با گچ پوشانده شده و بر روی آنها موضوعات مربوط به احادیث کتاب مقدس (عهد عتیق و جدید) با رنگ روغن نقاشی شده است.

کلیسا دارای دو گنبد است؛ گنبد کوچک بر روی محل استقرار عامه مردم قرار دارد، و گنبد بزرگ بر روی قسمت مقدم محراب کلیسا ساخته شده است.

کلیسای وانک اصفهان

بخش های مختلف کلیسای وانک

  • چاپخانه : خاچاطور کساراتسی، در سال ۱۶۲۰ میلادی به عنوان خلیفه اعظم ارمنیان جلفای اصفهان منصوب شد. او در سال ۱۶۳۰ میلادی به اروپا سفر کرد و در آنجا از چاپ کتاب آگاه گردید. و زمانی که به جلفا بازگشت درصدد برآمد چاپخانه‌ای دایر نماید. نخستین کتاب زبور داوود بود که در سال ۱۶۳۸ میلادی در این چاپخانه چاپ شد.
  • کتابخانه : محل نگهداری کتاب هایی است که ارامنه با تحمل زحمات فراوان آنها را با خود به ایران (اصفهان) آوردند. این کتاب ها تنها ثروتی بود که همیشه برای ارامنه باارزش بود و هست.
  • موزه : این موزه در سال ۱۸۷۱ در کلیسای وانک ساخته شد. این مکان محل نگهداری اجناس گرانقیمت و نایابی است که در دنیا نظیر آنها وجود ندارد. بیشتر این اموال گرانقیمت و نایاب به وسیله مردم هدیه شده ‌اند. از جمله آثار موزه مجموعه‌ای شامل: هفتصد و ده جلد کتاب خطی است که نزدیک به دویست جلد آن تورات، انجیل و کتب مقدس است. همچنین تابلوهای گچ بری و نقاشی، آثار فلزی، منسوجات دست بافته‌ها و رودوزی‌های سنتی، ظروف چینی و سفالی و ... در این موزه نگهداری می شود.
  • اماکن اداری : کارهای اداری و قضایی ارمنی‌های جلفا در این مکان صورت می‌گرفت، از تنظیم قباله ازدواج تا تعمیر و ثبت فوت و تولد و امور قضایی مثل شکایات و رسیدگی به آن انجام می‌شد.

کلیسای وانک کجاست

کلیسای وانک در محله جلفا، چهارراه حکیم نظامی٬ خیابان نظرشرقی٬ کوچه کلیسای وانک اصفهان قرار دارد.